Császármetszés

Hazánkban lassan a szülések felét császármetszéssel végezzük. Ellentétben az általános közvélekedéssel, véleményem szerint túlbecsüljük a veszélyeit és hajlamosak vagyunk diabolizálni a természetes hüvelyi szüléssel szemben. Nem kérdés, hogy egy problémamentesen és jó tempóban lezajlott hüvelyi szülés mindenki számára optimális lehet, azonban az a baj, hogy a szülés során sosem látjuk előre, biztosan rendben fog-e minden menni. Azokban a családokban, ahol alapvetően kevés (1-2) gyermeket terveznek, a választott császármetszés nem jelent veszélyes alternatívát sem a jövendő édesanya, sem az újszülött számára.

Én a gyengéd császármetszés híve vagyok, melynek során a kiemelés lassabban történik, és az újszülöttet édesanyja mellkasára helyezhetjük születése után közvetlenül. A méh varrása során külön gondot fordítok arra, hogy minimalizáljam a császármetszés hegének késői elégtelenségét, az ún. niche kialakulását.  (lásd részletesebben itt).

A gyenge császármetszésről további információkat ezen a linken olvashat.

Olvassa tovább a blogban!

  • Császármetszés után a heg gyengeségét mutatták ki? Kell-e műteni?

    Császármetszés után a heg gyengeségét mutatták ki? Kell-e műteni?

    A császármetszés hegének részleges gyengesége egyre gyakrabban felismert jelenség, melynek klinikai jelentősége még nem teljesen ismert. Úgy tűnik azonban, hogy megfelelően jó ultrahangos vizsgáló akár a páciensek felében is láthat heggyengeségre utaló jeleket. Régebben nem ismertük a heg gyengeségével kapcsolatos ultrahangjeleket és a gépek teljesítménye is jelentősen javul minden évben, ez magyarázhatja, hogy egy korábban nem igazán ismert problémáról van szó.

    Bővebben →