Csokoládéciszta kezelés újratöltve

    • 2017-02-07

    Korábban írtam már arról, hogy nem egyértelmű, meg kell-e műtenünk egy endometriózisos cisztát (csokoládéciszta). Sajnos sokszor azt tanuljuk fiatal orvosként, hogy elkerülhetetlen a műtét ezen diagnózis esetén, azonban az új tudományos eredmények tükrében ez nem igaz. Elsősorban fiatal, gyermekvállalást tervező/infertilis nőbetegekről van szó, ezért a döntő kérdés az, hogyan tudjuk a teherbe esési képességüket növelni. A tanulmányok nem igazolták, hogy a csokoládéciszta eltávolítása egyértelműen javítaná a termékenységet, sőt, bizonyos esetekben a műtét miatt az adott petefészek tartaléka a felére csökken.

    A praxisomban igyekszem személyre szabni a kezelési tervet: fontos, hogy hány éves a páciens, mikor szeretne teherbe esni, milyen a petefészek tartaléka, egy-vagy kétoldali elváltozásról van szó, illetve van-e komoly fájdalma. Hazánkban egyelőre csak általam ajánlott módszer a ciszta leszívása és falának kémiai roncsolása. Ezt felületes altatásban végezzük, egynapos műtétként. A cisztát a hüvely felől ultrahang vezérléssel megszúrjuk, majd a cisztafal felületét kémiailag roncsoljuk. A tapasztalatok szerint a módszer sikeres, és általa elkerülhető a laparoszkópos cisztaeltávolítás, így nincs hasi műtét, de még fontosabb, hogy nem károsodik a petefészek ép állománya. A módszer egyértelműen sok előnnyel jár kiújult csokoládéciszták kezelésénél, lombikbébi kezelés előtti eljárásként, illetve kétoldali csokoládéciszta esetén.

Read previous post:
Fáj a hasam, lehet, hogy endometriózisom van?

Mindig belegondolok, hogy milyen egyszerűen pecsételtünk régen egy nőt hisztérikának, csak mert rendszeres, krónikus alhasi fájdalma volt (egyébként a hiszterika...

Close