Mélyen infiltráló endometriózis, bélendometriózis műtétéről

    • 2017-02-06

    Amikor diploma után elkezdtem dolgozni, még alig tudtunk valamit a mélyen infiltráló endometriózisról és azt hittük, ez egy rendkívül ritka állapot, amivel egy orvos életében egyszer találkozik csak. 2006-ban Leuvenben egy forgalmas endometriózis központban döbbentem rá, hogy milyen sok fiatal nő szenved súlyos endometriózisban. A daganatsebészet utáni logikus lépés volt ennek a műtétnek a megtanulása, hiszen az endometriózis úgy viselkedik, mint egy daganat: a szövethatárokat nem tiszteli, gyakran tör be a szomszédos szervekbe, a bélfalba, vagy a húgyhólyag falába.

    Örömmel láttam, hogy a méhnyakrák és a petefészekrák műtéteiben kifejlesztett sebészi technikák alkalmazásával látványos, gyors eredményt lehet elérni és a betegek fájdalma eltüntethető. Sebészeti szempontból nehézséget jelent  az endometriózis által  okozott összenövések jelenléte, illetve az a tény, hogy általában fiatal nőkről van szó, akiknél a méh, petefészek, petevezetők megtartása elsődleges feladat. Fontos feladatunk emellett azon kismedencei idegek megtartása, amelyek a végbél és a hólyag funkcióinak kontrollálásában szerepet játszanak, ugyanezen idegeket igyekszünk megkímélni a méhnyakrákos pácienseknél is. Nem szabad elfelejteni, hogy az endometriózis nem rosszindulatú folyamat: nem az a cél, hogy radikálisan széles ép határral eltávolítsuk, hanem az, hogy minél kisebb műtéti beavatkozással eltávolítsuk a panaszt okozó gócot.

    Ennek megfelelően bélendometriózis jelenléte esetén is törekszem a bélműtét súlyosságának csökkentésére, minél kisebb bélfaldarab eltávolításával, vagy esetleg ún. shaving technika alkalmazásával elkerülni a bél megnyitását. Természetesen minden esetben hastükrözéssel, minimálisan invazív módszerrel történik a beavatkozás. Megfigyeltem, hogy több hazai kórházban maradéktalanul kiveszik a petefészek endometriózist, de a bélsérülés veszélye miatt visszahagyják a bélendometriózist. Az én filozófiám ezzel ellentétes:  óvatossággal és visszafogottsággal kezelem a petefészek endometriózist, viszont a panaszokat okozó bélendometriózist igyekszem maradéktalanul eltávolítani.

Read previous post:
Méhszájseb – helytelen szóhasználat, mely inkább csak félelemkeltésre alkalmas

Hazánkban sok páciensnek hívják fel a figyelmét a nőgyógyászati vizsgálat során, hogy méhszájsebe van. Legtöbbjüknek rendben van a rákszűrési eredménye...

Close