Fáj a hasam, lehet, hogy endometriózisom van?

    • 2017-02-06

    Mindig belegondolok, hogy milyen egyszerűen pecsételtünk régen egy nőt hisztérikának, csak mert rendszeres, krónikus alhasi fájdalma volt (egyébként a hiszterika a görög „hyster”, azaz méh szóból származik, nyilván nem véletlenül). Minél többet megtudunk a krónikus kismedencei fájdalomról, annál több elváltozást tudunk a hátterében azonosítani, ezek között is kiemelkedő szerepű az endometriózis. Úgy tűnik, a krónikus kismedencei fájdalomban szenvedő nők legalább felében endometriózist találunk, ha megfelelően keressük. De megfelelően keressük?

    Meglepő, hogy néha mennyire el tud rejtőzni a vizsgálat során: nagyon rendszeres sikerélményt jelent, hogy olyan betegeknek tudom megmagyarázni így a fájdalom okát, akik sok éve sikertelenül keresték azt. Nem mindegy, hogy ki nézi az ultrahangot, nem mindegy, hogy hogyan és mit tapintunk. Nagyon sokszor az elvégzett képalkotók, MR felvételek újraértékelése szükséges, és én arra is törekszem, hogy lehetőleg a menseshez minél közelebbi időpontban tudjam a vizsgálatot elvégezni. Jellemzően azoknál a fiatal nőbetegeknél találunk endometriózist, akiknél évek óta tartó kismedencei fájdalom, menses alatti erős fájdalom és esetleg szexuális együttlét alatti fájdalom jelentkezik.

Read previous post:
Mélyen infiltráló endometriózis, bélendometriózis műtétéről

Amikor diploma után elkezdtem dolgozni, még alig tudtunk valamit a mélyen infiltráló endometriózisról és azt hittük, ez egy rendkívül ritka...

Close