Császármetszés után a heg gyengeségét mutatták ki? Kell-e műteni?

  • 2016-02-19
  Császármetszés után a heg gyengeségét mutatták ki? Kell-e műteni?

  A császármetszés hegének részleges gyengesége egyre gyakrabban felismert jelenség, melynek klinikai jelentősége még nem teljesen ismert. Úgy tűnik azonban, hogy megfelelően jó ultrahangos vizsgáló akár a páciensek felében is láthat heggyengeségre utaló jeleket. Régebben nem ismertük a heg gyengeségével kapcsolatos ultrahangjeleket és a gépek teljesítménye is jelentősen javul minden évben, ez magyarázhatja, hogy egy korábban nem igazán ismert problémáról van szó.

  Újra szükség van műtétre?
  Nem kell azonban megijednie annak, akinél ilyen gyanú merül fel, hiszen nem feltétlenül van orvosi tennivaló. Azon gyakorlat szerint, amit a francia nagy centrumokban tanultam, alapvetően nem kell megoperálnunk és újravarrnunk a császármetszés hegeit, csak azokban az esetekben, amikor a betegnek panaszt okoz.

  Itt elsősorban:

  • rendellenes méhvérzés,
  • kismedencei fájdalom és
  • meddőség

  merülnek fel.

  Mi a teendő, ha nem szűnnek a panaszok?
  Akinek viszont császármetszést követően a fentieknek megfelelő panaszai alakultak ki, javasolom, hogy speciális UH vizsgálattal történjen meg a heg vizsgálata és amennyiben igazolódott az eltérés, annak korrekciója javasolt. Ezt lehet hastükrözéssel (laparoszkópia) és természetes testnyíláson át (hüvelyi műtét) elvégezni. Ennek során kimetsszük a korábbi heget és újravarrjuk.

  A műtét kis megterhelésű, és utána az esetek többségében megszűnik a rendellenes vérezgetés, a kismedencei fájdalom, illetve a teherbeesés esélyei is javulnak. A császármetszés utáni hónapokban a rendellenes méhvérzés és a kismedencei fájdalom normálisan is előfordulhat, ezért leghamarabb a műtétet követően 6 hónappal javasolom a heg ellenőrzését panaszok esetén.

Read previous post:
Kóros méhnyakszűrési leletek, elkerülhető-e a műtét/conisatio?

Amikor külföldön kezdtem el dolgozni, az egyik leglényegesebb különbség az itthoni gyakorlathoz képest a kóros méhnyakszűrési eredmények további menedzselésében rejlett....

Close