Keresés

  • 2016-02-19
  Szövődmények, amik jó ellátásra utalnak? Korai stádiumú méhnyakrák kezelése, Wertheim műtét

  Szövődmények, amik jó ellátásra utalnak? Korai stádiumú méhnyakrák kezelése, Wertheim műtét

  Az elmúlt évek során, amikor az ország legnagyobb forgalmú daganatsebészeti részlegén dolgoztam, talán a korai stádiumú méhnyakrák kezelése miatt vitatkoztunk legtöbbet a kollégákkal. Ebben a tekintetben a nemzetközi kongresszusokon is parázs viták zajlanak, a nagytekintélyű szakemberek egymásnak ellentmondó véleményét hallgatva könnyű elbizonytalanodni. Egy páciens nem tudja megítélni, milyen szakértelemmel történt meg a méhnyakrák műtéti kezelése, hiszen csak a szövődményeket éli át és a hasi heget látja.

  Bővebben →
  • 2016-02-19
  Mottó: milyen sebész az, aki sokakat lebeszél a műtétről?

  Mottó: milyen sebész az, aki sokakat lebeszél a műtétről?

  Több mint 12 éve dolgozom nőgyógyászati sebészként. Egyre többször járok úgy, hogy sok olyan pácienst, aki másodvéleményért keres meg, és akit más kollégák már megoperálnának, megerősítem abban az elképzelésében, hogy próbáljuk meg elkerülni a műtétet.

  Bővebben →
  • 2016-02-19
  Mélyen infiltráló endometriózis, elkerülhető-e a bélműtét?

  Mélyen infiltráló endometriózis, elkerülhető-e a bélműtét?

  A beleken megjelenő méhnyálkahártya szövet, vagyis bélendometriózis létezése alig volt ismert, amikor fiatal orvosként elkezdtem dolgozni. 2006-ban töltöttem el pár hónapot a Leuveni Egyetem Nőgyógyászati Klinikáján, ahol rájöttem, hogy nem is annyira ritka betegség ez, csak Magyarországon nem gondoltunk rá eleget. Az elmúlt években svájci munkavégzésem során is nagy számban operáltunk olyan fiatal nőbetegeket, akiknek súlyos, bélre is terjedő endometriózisa alakult ki. Ekkor láttam, hogy a nőgyógyászati daganatsebészeti tapasztalat nagyon sokat segít ezekben a nehéz sebészeti problémát jelentő műtétek megoldásában.

  Bővebben →
  • 2017-02-06

  Mélyen infiltráló endometriózis, bélendometriózis műtétéről

  Amikor diploma után elkezdtem dolgozni, még alig tudtunk valamit a mélyen infiltráló endometriózisról és azt hittük, ez egy rendkívül ritka állapot, amivel egy orvos életében egyszer találkozik csak. 2006-ban Leuvenben egy forgalmas endometriózis központban döbbentem rá, hogy milyen sok fiatal nő szenved súlyos endometriózisban. A daganatsebészet utáni logikus lépés volt ennek a műtétnek a megtanulása, hiszen az endometriózis úgy viselkedik, mint egy daganat: a szövethatárokat nem tiszteli, gyakran tör be a szomszédos szervekbe, a bélfalba, vagy a húgyhólyag falába.

  Bővebben →

Dr. Novák Zoltán Dávid

Magánrendelés:

1051 Budapest, Arany János utca 33.

6720 Szeged, Arany János utca 14.