Szövődmények, amik jó ellátásra utalnak? Korai stádiumú méhnyakrák kezelése, Wertheim műtét

    • 2016-02-19
    Szövődmények, amik jó ellátásra utalnak? Korai stádiumú méhnyakrák kezelése, Wertheim műtét

    Az elmúlt évek során, amikor az ország legnagyobb forgalmú daganatsebészeti részlegén dolgoztam, talán a korai stádiumú méhnyakrák kezelése miatt vitatkoztunk legtöbbet a kollégákkal. Ebben a tekintetben a nemzetközi kongresszusokon is parázs viták zajlanak, a nagytekintélyű szakemberek egymásnak ellentmondó véleményét hallgatva könnyű elbizonytalanodni. Egy páciens nem tudja megítélni, milyen szakértelemmel történt meg a méhnyakrák műtéti kezelése, hiszen csak a szövődményeket éli át és a hasi heget látja.

    Egészen ambivalens módon a szövődmények fellépése jelezheti, hogy a daganatműtét alapos volt. Magyarul, amennyiben műtét után szövődmény alakul ki, az utalhat arra, hogy jól operáltak meg. A méhnyakrák sebészete során nem csak a méhnyakat, hanem a körülötte levő kötőszövetet is eltávolítjuk, ennek mértékét megpróbáljuk a daganat agresszivitásának mértékéhez szabni. Agresszív daganat kezelése során agresszíven, radikálisan távolítjuk el a fent említett kötőszövetet is (parametrium), amelyben azonban számos kicsiny alig látható idegszál, nyirokér és a húgyvezető fut. Ezért a jó műtéti technika mellett is kialakulhat az idegek sérülésének megfelelően a húgyhólyag és a végbél működési zavara. Amennyiben a kötőszövetes részt a műtét során elkerüljük, nem alakul ki hólyag-és bél működési zavar, de ez elégtelen műtéti ellátást is jelenthet. A múltban úgy gondoltuk, hogy ezen szövődmények megjelenése bizonyítja, hogy megfelelően eltávolítottuk a parametrium szövetét. Manapság nem feltétlenül van ez így. Az elmúlt években sokat tanulmányoztuk a kismedencei idegek  lefutását és működését és egyre jobban tudjuk úgy eltávolítani megfelelő mértékben a kockázatos kötőszövetes részt, hogy a fontos idegszálakat megkíméljük. Ennek azonban néha egyszerűen anatómiai korlátai is vannak. A gyakorlatomban azonban 2 cm –nél nem nagyobb korai stádiumú méhnyakrák kezelése során mindenképpen törekszem az idegek megkímélésére és minél kisebb hasi metszés alkalmazására (lsd laparoszkópia). Ezáltal a műtét kicsit hosszabb, az életminőség viszont sokkal jobb lesz.

Read previous post:
Császármetszés után a heg gyengeségét mutatták ki? Kell-e műteni?

A császármetszés hegének részleges gyengesége egyre gyakrabban felismert jelenség, melynek klinikai jelentősége még nem teljesen ismert. Úgy tűnik azonban, hogy...

Close