Mottó: milyen sebész az, aki sokakat lebeszél a műtétről?

    • 2016-02-19
    Mottó: milyen sebész az, aki sokakat lebeszél a műtétről?

    Több mint 12 éve dolgozom nőgyógyászati sebészként. Egyre többször járok úgy, hogy sok olyan pácienst, aki másodvéleményért keres meg, és akit más kollégák már megoperálnának, megerősítem abban az elképzelésében, hogy próbáljuk meg elkerülni a műtétet.

    Emlékszem, hogy 2004-ben amiatt kezdtem el a daganatsebészeti képzésemet, hogy jobban tudjam kezelni az egyszerűbb nem daganatos műtétek során felmerülő nehézségeket. Azt hittem, csak pár hónapot töltök el emiatt Budapesten, de szimpatikus volt a csapat és a főnökeim önzetlenül próbálták átadni a tudásukat, ennél nem is kell több egy lelkes fiatalnak, ott ragadtam Budapesten, a csapatban barátokra leltem és lehorgonyoztam a nőgyógyászati daganatos betegek gyógyításánál. A daganatsebészet nehézsége, és a szépsége is a megtervezhetetlenségében rejlik és abban, hogy a határterületek sebészetét is ismerni kell. Mivel a daganat nem ismeri az orvosi szakterületek határait, mi vagyunk kénytelenek megtanulni a belek, a húgyhólyag, a húgyvezeték sebészetével kapcsolatos ismereteket. Ez fiatalként egy izgalmas nehéz és hosszantartó tanulási folyamat.

    Minél több időt töltöttem a nehéz összetett műtétek végzésével, annál jobban elkezdtem keresgélni azokat a megoldásokat, amivel elkerülhetőek lennének a műtéttel járó súlyos szövődmények. Ez motivált arra, hogy olyan külföldi képzéseket végezzek, amik kevesebb megterhelésű műtéti eljárások elsajátítást szolgálták (laparoszkópos, és hüvelyi sebészeti módszerek). Az is igaz viszont, hogy még ezen modern technikák mellett is látunk műtéti szövődményeket, funkcionális károsodásokat. Erre jó példa az endometriosis miatt végzett műtétek utáni petefészek funkcióromlás (lásd itt), vagy a méhnyakrák műtétek utáni vizelési és székelési problémák. Az utóbbi szövődmények elkerülése miatt végeztem el egy olyan speciális képzést, amelyben megtanultuk a kismedencében futó idegek anatómiáját, működését és azt, hogyan lehet minél jobban megőrizni az általuk beidegzett szervek funkcióját. Az eltöltött évek alatt világossá vált, hogy a leggondosabb technika mellett sem lehet mindig elkerülni a szövődményeket, ezért egyre visszafogottá váltam a műtéti indikációk felállításában.

Read previous post:
Szövődmények, amik jó ellátásra utalnak? Korai stádiumú méhnyakrák kezelése, Wertheim műtét

Az elmúlt évek során, amikor az ország legnagyobb forgalmú daganatsebészeti részlegén dolgoztam, talán a korai stádiumú méhnyakrák kezelése miatt vitatkoztunk...

Close