Endometriózis gyógyítása

Az endometriózis egyre gyakrabban felfedezett eltérés fiatal nőknél, és egyre több páciens érkezik hozzám ezzel kapcsolatos másodvéleményre. 2006 óta mélyedtem el ennek a betegségnek a kezelésében, amikor szerencsém volt a Leuveni Egyetem Endometriózis Centrumában tanulni. Nőgyógyászati daganatsebészként járatos vagyok a hólyag-, bél-, ureterendometriózis műtéti kezelésében és majdnem kizárólagosan laparoszkópos minimál invazív módszerrel végzem el mindezen  beavatkozásokat (részletesebben lásd a blogban). Az endometriózist azonban egyáltalán nem kell mindig műteni, erről egy posztot írtam korábban.

Olvassa tovább a blogban!

 • Endometriosisom van, elkerülhető a műtét?

  Endometriosisom van, elkerülhető a műtét?

  Az endometriosis egyre gyakrabban diagnosztizált elváltozás. Nem kell azonban kétségbeesni, ha ilyen diagnózist kapunk, mert sokszor látunk egészséges, panaszmentes nőknél is ilyen elváltozást, amelynek a klinikai jelentősége kétséges. Semmiképpen sem igaz az az egyszerűsítés, hogy ha endometriosisom van, nem eshetek teherbe, ha eltávolítják, akkor pedig terhes leszek. A teherbeesési képesség és az endometriosis kapcsolata összetett.

  Bővebben →
 • Mélyen infiltráló endometriózis, elkerülhető-e a bélműtét?

  Mélyen infiltráló endometriózis, elkerülhető-e a bélműtét?

  A beleken megjelenő méhnyálkahártya szövet, vagyis bélendometriózis létezése alig volt ismert, amikor fiatal orvosként elkezdtem dolgozni. 2006-ban töltöttem el pár hónapot a Leuveni Egyetem Nőgyógyászati Klinikáján, ahol rájöttem, hogy nem is annyira ritka betegség ez, csak Magyarországon nem gondoltunk rá eleget. Az elmúlt években svájci munkavégzésem során is nagy számban operáltunk olyan fiatal nőbetegeket, akiknek súlyos, bélre is terjedő endometriózisa alakult ki. Ekkor láttam, hogy a nőgyógyászati daganatsebészeti tapasztalat nagyon sokat segít ezekben a nehéz sebészeti problémát jelentő műtétek megoldásában.

  Bővebben →